Vuoden Kokki -voittajan hyvät tunnelmat ja maistuvat reseptit

Vuoden kokki -kilpailun finaali kilpailtiin Messukeskuksessa Viini- ja Ruokatapahtumassa 29.-30.10.2021 Suomen parhaiden kokkien kesken. Kilpailun voitti ravintola Inarin Kim Päivästö, onnittelumme! Haluamme onnitella myös Jonathan Slottea ja Ville Korhosta erinomaisista sijoituksista.

Kilpailun pääyhteistyökumppanina olemme mukana kehittämässä suomalaista ruoka-alaa ja sen osaajia. Finaalin makkara- ja HK Rypsiporsas® -tehtävä olivat HKScanin näkökulmasta huomionarvoisia.

Tulevana vuonna voittaja tulee tekemään edustustöitä yhdessä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

- Vielä en ole ehtinyt kauheasti miettiä odotuksiani edustusvuotta koskien on, mutta uskon saavani paljon uusia kontakteja ja tuttavuuksia alalta. Luvassa on varmasti monta mielenkiintoista yhteistyötä, Päivästö pohtii.

Vuoden Kokki inspiroitui makkaratehtävästä

Finaalin ensimmäinen tehtävänanto oli valmistaa makkara kymmenelle hengelle HK:n tarjolla olevista tuotteista. Finaalin toisessa tehtävässä tuli valmistaa pääruoka-annos HK Rypsiporsas® -fileeselästä. Kilpailun voittanut Päivästö osallistui kisaan nyt kolmatta kertaa ja se kannatti. Kyselimme tunnelmia kisan jälkeen.

- Voitto tuntuu hyvältä. Kilpailu oli luonnollisesti uuvuttava mutta hyvä, Päivästö summaa.
- Makkaratehtävä oli mielestäni ihan paras, hän iloitsee.

Mestarin maistuvat reseptit

Suomen paras kokki paljastaa pari maistuvaa reseptiä HKScanin asiakkaille. Pelkästään reseptejä lukiessa vesi herahtaa kielelle. Ota talteen!

Thaimaalainen Sai Ua -makkara

  curry tahna
3 kpl punaisia chilejä ilman siemeniä
2 kpl yksikyntisiä valkosipuleita, kuorittu
1 kpl kaffilimen kuoria tai normaali limen kuori
100 g shalottisipulia, kuorittu
40 g sitruunaruohoa
50 g palmusokeria
15 g tuoretta kurkumaa tai ½ tl kurkumajauhetta
50 g galangaljuurta tai inkivääriä

Jauha kaikki ainekset mortellissa tahnaksi tai tehosekoittimessa sileäksi.

Makkaramassa:

450 g HK Broilerinjauhelihaa, rasvaa 3%
500 g HK Porsaanjauhelihaa, rasvaa 10%
200 g porsaanrasvaa
25 g kevätsipulia, hienonnettu
10 g korianterin varsia, hienonnettu
100 g Sai Ua -currytahnaa
5 kpl kaffirlimen lehtiä, hienonnettu
5 g kalakastiketta
12 g suolaa
  ripaus korealaista chilijauhetta (tai jotain muuta, mutta ei liian tulista chilijauhetta)

Sekoita hyvin käsin kulhossa tai yleiskoneella lapavatkaimella.
Pursota karitsan suoleen.

Tarjoile makkara salaatinlehdeltä maistuvan chutneyn kera. Katso lisukkeen ohje alla.

Spiced carrot & apple chutney

250 g kuorittua porkkanaa kuutioituna
½ keltasipuli
½ solo valkosipuli
1 kpl punaista chiliä (ilman siemeniä)
1 pala inkivääriä
75 g fariinisokeria
125 g omenaviinietikkaa
½ tl kuminajauhetta
½ tl kurkumajauhetta
  suolaa, pippuria
2 rkl korianterin lehtiä + varsia hienonnettuna
  kalakastiketta maun mukaan
  1 limen mehu + kuori
  omenaa kuutioina maun mukaan
2 rkl ryöpättyjä sinapinsiemeniä

Freesaa öljyssä sipuli, valkosipuli, chili ja inkivääri. Lisää porkkana ja freesaa. Lisää etikka, sokeri ja kuivat mausteet. Niputa. Lisää loput ainekset.

Kokeile myös mestareiden Slotten ja Korhosen maistuvia makkararaseptejä!

Makkara

850 g HK Porsaanjauhelihaa 3 mm
200 g porsaanrasvaa 3 mm
200 g karamellisoitua sipulia, paistettuja kantarelleja, mustatorvisieniä,
  valkosipulia, timjamia, rosmariinia
23 g suolaa
3 g mustapippuria
8 g fenkolisiemen-korianterisiemen-mixiä
100 g kermaa
1 kpl possun suolta

Aja yleiskoneessa kylmä liha, rasva ja suolat sekaisin, ajo 8 minuuttia. Lisää sen jälkeen muut ainekset ja aja vielä 1 minuutti. Liota possun suoli ja tee makkarat. Kylmäsavusta noin 20 minuuttia. Kypsennä 75 asteen höyryssä 12 minuuttia. Paista makkara pannulla tai grillaa avotulella ennen tarjoilua.

Tryffelillä ja tatilla maustettu possumakkara

500 g10 % possunjauhelihaa
100 gjauhettua possunrasvaa
20 gmurskattua tryffeliä
15 gtuoretta tryffeliä
15 gtryffeliöljyä
90 gtatteja
17,5 gsuolaa
1 gjauhettua kuminaa
1 gjauhettua fenkolia
1 gjauhettua mustapippuria
0,5 gkuivattua meiramia
0,5 gkuivattua rakuunaa
30 gvalkuaista
20 gmaitojauhetta
100 gkermaa
5 glehtitimjamia
3 gvalkosipulia
1 kpllampaan suoli

Hienonna tuore tryffeli, tatit, lehtitimjami ja valkosipuli. Sekoita kaikki reseptin ainekset yhteen paitsi possun rasva. Lisää massaan ensin puolet rasvasta hellästi sekoittaen (Massaan saa/pitää jäädä rasva paakkuja). Kohmeta toinen osa rasvaa pakastimessa noin 20 min. Lisää kohmeinen rasva makkaramassaan hellästi sekoittaen. Anna massan maustua kylmässä 20-60 min. Sido toinen pää suolesta solmulla, pursota makkaramassa suoleen löyhästi. Tasoita pitkä makkara tasaiseksi ja muotoile noin 6-8 cm pituisiksi makkaroiksi. Solmi keskiosat kahdella narulla jotta saat yksittäisiä makkaroita ja leikkaa ne irti toisistaan. Kypsennä 80 asteen höyryuunissa 5 minuuttia rengas muotissa. Jäähdytä. Pistele makkaran kuoreen pieniä reikiä ja paista vaahtoavassa voissa kunnes pinta on hieman tummempi kuin kullanruskea. käännä makkarat ja paista toiselta puolelta samalla tavalla.