06 11.2019

48963105371 dfccb319c1 o

Assistentti Anni Peräkylä, Mikko Kaukonen ja valmentaja Heikki Liekola.

Suomen Bocuse D’Or -edustaja kaudelle 2020-2021 valittiin lauantaina 26.10. Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä Viini & Ruoka -tapahtumassa. Edustajaksi maailman vaativimpaan kokkikilpailuun valittiin Mikko Kaukonen, Food Camp Finlandista. HKScan on mukana kehittämässä suomalaista ruokakulttuuria ja ravintola-alan arvostusta. Tästä esimerkkinä Suomen Bocuse D’Or -kilpailujoukkue, jonka virallisena raaka-ainetoimittajana ja yhteistyökumppanina HKScan on toiminut jo vuosien ajan.

Kilpailutehtävänä oli valmistaa 5 tunnissa 40 minuutissa 14 kala-annosta lautasille ja 12 liha-annosta vadille sekä kaksi liha-annosta lautasille. Pakolliset raaka-aineet liha-annoksessa olivat HK Viljaporsaan luullinen porsaan kylki ja HK Viljaporsaan sorkka.

Kuva ELO saatio Santeri Stenvall 2

- Porsaan kyljen ja sorkkien käyttäminen maailmanluokan kisa-annoksissa on oiva esimerkki siitä, miten edullisistakin ruhon osista saa kehitettyä erittäin maukkaita ja näyttäviä ruokia. Esimerkiksi porsaan sorkat ovat hienoja gastronomisia raaka-aineita, joita enää valitettavan harva osaa käyttää, kertoo kilpailun johtaja Sami Rekola.

47998453988 ecfcfa3fae o

Kilpailun voitti Mikko Kaukonen, toiseksi kilpailussa tuli Kalle Tanner, kolmanneksi Erik Mansikka ja neljänneksi Tomi Tuominen.

Mikä Bocuse d’Or

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa. Vuonna 2020 Euroopan-karsinnat pidetään Tallinnassa kesäkuun aikana.

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan tyypillisesti 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa. Maamme parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä ja kerran kuudensia.

Bocuse d’Or -edustaja valitaan edustuskaudelle karsintakilpailussa, ja hänen lisäkseen kilpailujoukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti sekä viestinnästä ja kansainvälisistä suhteista vastaava promotion manager.

13 09.2019

Food & Art Festival on Food Camp Finlandin vuosittain järjestämä ruokailua ja taidetta yhdistävä tapahtuma, joka kerää saman pöydän äärelle ruoan ja viinin ystävät, kulinaristit sekä ruokailun ammattilaiset. Tänä vuonna festivaalit järjestettiin Turun Ruissalon Tapahtumatelakalla ja Aurajoen rannan ravintoloissa 5.-8.9.

Food & Art Festival Turku tarjosi ohjelmassaan nautintoja, ideoita ja inspiraatiota neljän päivän ajan. Kansainvälisten ja kotimaisten huippukokkien tarjoamiin ruokailukokemuksiin oli mahdollista tutustua illallisilla, ruokademoissa ja tasting-annoksien muodossa. HKScan oli mukana mahdollistamassa tapahtumaa ja toimi festivaalin virallisena raaka-ainetoimittajana.

- Turun Food & Art Festivaaleilla oli valtavan hieno tunnelma. Upea, merellinen telakka-alue loi tapahtumalle loistavat puitteet ja sääkin oli mitä mahtavin, kertoo HKScanin kehityspäällikkö Sami Rekola.

FaA 2019 Paineen Alla 2

Ruissalon Westin-sali toimii Chef’s Menun tapahtumapaikkana. Belgialaisen nykytaitelija Koen Vanmechelen kattoon ripustama Paineen alla -taideinstallaatio otti kantaa merien puhtauden puolesta.

Legendaarisen yhdeksän ruokalajin Chef´s Menu -illallisen valmistuksesta vastasivat mm. Tukholmassa kahden Michelin-tähden ravintolassa työskentelevä tähtikokki Mathias Dahlgren, kolme S. Pellegrino Young Chef -kilpailun finalistia maailmalta ja Suomen Vuoden Kokki 2019 Mikko Kaukonen. Illallismenun raaka-aineina oli mm. Kariniemen® kananpojan paistia ja kotimaista naudan kylkeä.

Annoskuva 1
Chef's menu

Kokkien verkostoitumistilaisuus

- Food & Art on meidän kokkien keskuudessa odotettu verkostoitumistilaisuus, johon kansaväliset huippukokit antavat lisämausteensa. Festivaalilla työskentelyn lisäksi kollegamme eri puolilta maailmaa pääsivät tutustumaan Suomen luontoon mm. sienestyksen, kalastuksen ja saunomisen merkeissä. Yhteinen aikamme huipentui Naantalin Kultaranta Resortissa järjestettyyn familydinneriin, jonka tarjosimme vieraillemme grillin äärellä, tuikkuvan tähtitaivaan alla, kertoo Sami.

Illan tarjoilut loihti kokkikvartetti; Janne Leppänen, Risto Mikkola, Mika ”Pikkis” Tuomonen ja Sami Rekola. Miehet grillasivat kollegoilleen suomalaista lihaa: HK Maakarit® Chef´s Special makkaroita; Terävä Tipunen ja Vottosen Vihellys sekä HK Rypsiporsas® -plumaa, jotka nautittiin asiaankuuluvien lisukkeiden ja kyytipoikien kera.

FaA2019ryhmakuva

Tapahtumassa myös kaupat mukana

Food & Art Festivaali rantautui nyt ensi kertaa myös kauppoihin. Turun neljässä K-Citymarketissa järjestettiin HK Maakarit® Chef´s Special -makkaroiden ja HK Ceasar Coleslaw maistatuksia. Lisäksi silmänruokaa kaupassa asioiville tarjosi Food & Art -ruokataidenäyttely.

image001

Suomen suurimman K-Citymarketin, K-Citymarket Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen piti HK Maakarit® -maistatusta onnistuneena.

19 06.2019

BBQ-kunkut grillausta

Tampereen Ratinanimessä leijui viime viikonloppuna herkullinen grillatun lihan tuoksu, kun BBQ-kunkut meiltä ja maailmalta ottivat mittaa toisistaan. Kansainvälinen BBQ Battle järjestettiin Suomessa nyt ensimmäistä kertaa ja se keräsi Ratinan täyteen savustetun lihan ystäviä. Kisassa joukkueilla oli 24 tuntia aikaa kypsentää mahdollisimman maukas annos. Näyttävät smokerit kävivät siis kuumina koko lauantain ja sunnuntain välisen yön.

Tuotosten valmistuttua sunnuntaina kisan virallinen tuomaristo arvioi kilpailuannokset sokkona ja päätti, kenen liha oli mureinta, maukkainta ja ulkonäöltään herkullisinta. Myös taitavasta lisäkkeiden käytöstä herui lisäpisteitä.

Kansainvälinen tunnelma

HKScanin kehityspäällikkö Sami Rekola oli mukana seuraamassa Suomessa ennennäkemätöntä kisaa. ”Tampereen BBQ Battlessa oli todella kansainvälinen ja hyvä tunnelma. Vesi herahti kielelle, kun kiertelimme tapahtuma-alueella seuraamassa joukkueiden hyväntuulista työskentelyä. Kupujen alla kypsyi niin kanaa, porsaan ribsejä ja lapaa kuin naudan rintaakin, jotka kaikki arvosteltiin omissa kategorioissaan”, kertoo Sami.

Sami osallistui tapahtumaviikonlopun aikana myös BBQ Battle -organisaation, KCBS:n (Kansas City Barbeque Societyn) järjestämälle tuomarikurssille. Päivän kestäneen kurssin aikana sukellettiin BBQ Battleen pintaa syvemmälle. Kurssilla avattiin muun muassa grillauskisan merkitystä alan arvostukselle sekä tutustuttiin pilkuntarkasti kisan sääntöihin ja standardeihin. Kurssin käytyään Rekola voi nyt osallistua tuomarointiin KCBS -sertifioiduissa kilpailuissa maailman joka kolkassa.

Pohjoismaiden ja Baltian suurin kilpailu

Joukkuemäärällisesti Tampereen kilpailu oli Pohjoismaiden ja Baltian suurin tänä vuonna järjestettävä BBQ-kilpailu. Mukana oli 25 joukkuetta, Suomen lisäksi muun muassa Yhdysvalloista, Alankomaista ja Virosta. Koko kilpailun voittajaksi kruunattiin hollantilainen Rokende Regahs, joka voittonsa myötä suuntaa lajin MM-kisoihin Yhdysvaltoin.

Grillaus vai barbeque

Monesti kuulee puhuttavan BBQ:sta ja grillaamisesta kuin ne olisivat toistensa synonyymejä. Näin ei oikeasti ole. Nimittäin nämä kaksi grillausmetodia ovat oikeastaan toistensa vastakohtia. Grillaus on korkeassa lämpötilassa nopeasti tapahtuva kypsennystapa, jossa ruoka kypsennetään suoraan hiilen hehkussa. Barbeque puolestaan tarkoittaa ruoan pitkäkestoista, epäsuoraa grillaamista hiilloksen vieressä, kannen alla. BBQ:ssa myös savulla on tärkeä rooli. Savustaminen sekä säilöö että maustaa ruuan.

Alueellisia eroja maustamistavoissa

Barbecue, barbeque, barbaque, BBQ, B-B-Que, Bar-B-Q, Bar-B-Que, Bar-B-Cue. Vaikka barbequella on monta eri kirjoitustapaa, niin kypsennysmetodi on miltei samanlainen kaikissa Amerikan osavaltioissa. Alueelliset erot löytyvät lähinnä BBQ-lihojen maustamistavoista. Esimerkiksi itärannikolla, Carolinassa, suositaan sinappipohjaisia marinadeja, kun taas Kaakkois-Amerikassa maustamiseen käytetään makeampaa, tomaattipohjaista kastiketta.

BBQ lihaa

Hot Scandinavian BBQ Boys kyltti

08 04.2019

Vuoden Kokki 2019 on Mikko Kaukonen, Food Camp Finland, Helsinki ja Vuoden Tarjoilija 2019 on Heidi Martikainen, ravintola Farang, Helsinki. Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit käytiin 5.-6.4. Kevätmessuilla.

8540e4f9 e243 4ba6 941e 93b600156c3e w 960

Kuva: Santeri Stenvall/ELO-säätiö

Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Lari Helenius, ravintola Olo ja kolmanneksi Johan Kurkela, ravintola Nude. Vuoden Tarjoilija -finaalissa toiseksi sijoittui Christian Angelov, Ravintola Savoy, Helsinki ja kolmanneksi Leeni Hyvärinen, Ravintola Palace, Helsinki. Vuoden Kokki parhaana assistenttina palkittiin kokkiopiskelija Claudia Nokkanen, Perho Liiketalousopisto. Vuoden Tarjoilija parhaina assistentteina palkittiin tarjoilijaopiskelijat Nea Kankaanpääja Alexandru Rafael Raiciu, Perho Liiketalousopisto.

- Vuoden Kokki finaalitehtävä oli kaksiosainen ja siinä testattiin finalistien osaamista laaja-alaisesti. Ensimmäinen tehtävä oli valmistaa kolme erilaista ”Street food” annosta 12 hengelle (kasvis-, kala- ja äyriäinen). Toisen tehtävän teemana oli ”Old School”, jossa pääraaka-aineena oli islantilainen karitsa ja se esiteltiin vadilta tuomaristolle. Vuoden Kokki 2019 -kilpailun voittaja Mikko Kaukonen onnistui jokaisessa kilpailutehtävässä, kiteyttää Vuoden Kokki 2019 -kilpailun päätuomari Henry Tikkanen, Vuoden Kokki 2001 ja ravintola Göstan ravintoloitsija.

- Vuoden Tarjoilija 2019 finaalipäivän tehtävät koostuivat baari-, saliruoan valmistus- ja bistrotehtävistä. Finalistien suoritukset olivat erittäin tasaisia, joten kokonaisuudessa korostui myynnin ja suosittelun huomioiminen asiakaspalvelussa suhteessa liikeideaan. Suurimmat erot nousivat tekniikasta, kilpailun ratkaisi asiakaspalvelutaitojen omaksuminen tarjoilijatyöskentelyssä Heidi Martikaisen hyväksi, kertoo Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailun päätuomari Petra Granqvist, Pet Ravintolat Oy:n ravintoloitsija.

Vuoden Kokki 2019 palkittiin Suomen Messusäätiön myöntämällä 10 000 euron apurahalla ja palkinnon ojensi myyntiryhmäpäällikkö Riikka Telin, Messukeskus Helsinki.

Vuoden Tarjoilija 2019 palkittiin MaRa ry:n Henrik Bitten stipendirahaston myöntämällä 10 000 euron apurahalla ja palkinnon ojensi toimitusjohtaja Timo Lappi, Mara ry.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut järjestää ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailutoiminnan pääyhteistyökumppaneita ovat HKScan Oyj, Messukeskus, Metos Oy Ab, Valio Oy, Viking Line Abp ja Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku. Kilpailujen yhteistyökumppaneita ovat myös Ainoa Winery Oy, Arvo Kokkonen Oy, Aromi-lehti, Astiavuokraus Oy Jubilee, Diversey Suomi Oy, E.Ahlström Oy, Fredman Group Oy, MaRa ry, Meira Oy, MTK ry, NORD-T, Pajunen Oy, Perho Liiketalousopisto, Polar Electro Finland Oy, Puljonki Oy, SLC ry, Vingruppen Finland Oy ja Vitriini-lehti

Vuoden Kokki 2019 -finalistit

    1. Mikko Kaukonen, Food Camp Finland, Helsinki, 1243 p Vuoden Kokki 2019
    2. Lari Helenius, Ravintola Olo, Helsinki, 1201 p
    3. Johan Kurkela, Ravintola Nude, Helsinki, 1194 p
    4. Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki, 1102 p
    5. Simo Paalanen, Ravintola Grön, Helsinki, 1093 p
    6. Lasse Lindström, Gastro Bar Sesonki, Järvenpää, 1068 p
    7. Janne Blomqvist, Hotel Lilla Roberts/ Krog Roba, Helsinki, 1039p
    8. Jarkko Pulkkinen, Hotel Ellivuori, Sastamala, 1032 p

Maksimipisteet: 1460 p

Vuoden Tarjoilija 2019 - finalistit

    1. Heidi Martikainen, Ravintola Farang, Helsinki, 83,42 p Vuoden Tarjoilija 2019
    2. Christian Angelov, Ravintola Savoy, Helsinki, 83,25 p
    3. Leeni Hyvärinen, Ravintola Palace, Helsinki, 78,98 p
    4. Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä, 78,82 p

Maksimipisteet: 100 p

Vuoden Kokki -finalistien keittiöassistentit, 2. vuosikurssin kokkiopiskelijat, Perho Liiketalousopisto

    Triin Gristsenko
    Matti Köresaar
    Riko Myllärinen
    Noel Nervander
    Claudia Nokkanen
    Bablo Tikkanen
    Tuisku Uski
    Joni Virtanen

Erikoispalkinnot

Paras Assistentti Vuoden Kokki
Claudia Nokkanen, Perho Liiketalousopisto

Paras Assistentti Vuoden Tarjoilija
Nea Kankaanpää ja Alexandru Rafael Raiciu, Perho Liiketalousopisto

Luovin suoritus Vuoden Kokki (Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku)
Simo Paalanen, Ravintola Grön, Helsinki

Luovin suoritus Vuoden Tarjoilija (Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku)
Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä

Paras kalankäsittelijä Vuoden Kokki (Arvo Kokkonen Oy)
Johan Kurkela, Ravintola Nude, Helsinki

Paras kalankäsittelijä Vuoden Tarjoilija (Arvo Kokkonen Oy)
Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä

Kutsuvin kattaus Vuoden Tarjoilija (E.Ahlström Oy)
Christian Angelov, Ravintola Savoy, Helsinki

Visuaalisin esillepano Vuoden Kokki (E.Ahlström Oy)
Jarkko Pulkkinen, Hotel Ellivuori, Sastamala

Paras kahviosaaja Vuoden Tarjoilija (Meira Oy)
Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä

Paras kastike Vuoden Kokki (Puljonki Oy)
Johan Kurkela, Ravintola Nude, Helsinki,

Paras teeosaaja Vuoden Tarjoilija (Nord-T)
Leeni Hyvärinen, Ravintola Palace, Helsinki

Paras viiniosaaja Vuoden Tarjoilija (Vingruppen Finland Oy)
Heidi Martikainen, Ravintola Farang, Helsinki

Paras väkeväosaaja Vuoden Tarjoilija (Vingruppen Finland Oy)
Christian Angelov, Ravintola Savoy, Helsinki

Paras keittiötyöskentely Vuoden Kokki (Metos Oy)
Vuoden Kokki 1-3.palkintosijat

Makumatka Turun saaristoon tutustumaan ruokatuotantoon (MTK ry & SLC r.f.)
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2019 voittajat

08 03.2019

Food Camp Finlandin ja Lantmännen Unibaken järjestämässä Burger Battle -kilpailussa parhaaksi burgerintekijäksi on valittu Pekka Koponen Ravinteli Huberista. Voittaja palkittiin 4 000 € rahapalkinnolla. Burger Battle 2019 -kisat järjestettiin Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa 6.–7.3. 2019.

burgeri finaali
Kuva: Otto Helkama

Kovatasoisessa Burger Battle -kilpailussa kisasivat kahdeksan keittiöalan huippuammattilaista eri puolelta Suomea. Kilpailussa tuli toiseksi Sami Liimatainen Jyväskylän Naughty BRGRista, kolmanneksi Petri Tauriainen Turusta Ravintola Teinistä ja neljänneksi Jari Rahkola RUOK Burger Rukasta.

Finaalissa kilpailutehtävän teemana oli käsityöläisyys ja raaka-aineina oli yhteistyökumppaneiden tuotteita. Käytettävänä oli mm. HK:n laadukkaita lihoja ja valikoima Arlan juustoja. Kilpailijat valmistivat mahdollisimman monta burgerin komponenttia itse alusta lähtien. Esimerkiksi kastikkeet oli valmistettu ja sämpylät leivottu itse.

voittajaburgeri
Kuva: Otto Helkama

”Kilpailu oli kovatasoinen, mutta kilpailijoista nousi ylivoimainen voittaja. Pekan voiton ratkaisi huolella valmistettu burgeri, jossa kaikki maut olivat tasapainossa. Sekä semifinaalin että finaalin tuotteet olivat ammattitaidolla ja intohimolla valmistettu. Sain tänään maistaa kenties elämäni parhaimman burgerin.”, kertoo Burger Battle 2019 -kilpailun päätuomari Pekka Terävä.

Muita tuomariston jäseniä olivat: ravintoloitsija ja keittiömestari Akseli Herlevi (Naughty BRGR), Executive Chef Marko Hirvonen (Lantmännen Unibake), Keittiömestari ja kehityspäällikkö Sami Rekola, (HKScan Pro), keittiömestari Lasse Koistinen (Art Food Heaven) sekä luova johtaja Risto Mikkola (Kotipizza Group).

Oy Lantmännen Unibake Ab:n ja Food Camp Finland Oy:n lisäksi Burger Battle 2019 -kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku, HKScan, Arla, Dieta ja Easyfairs.

www.burgerbattle.fi
#burgerbattle2019

Lisätiedot:
 
Food Camp Finland Oy, projektijohtaja Maarit Kivilahti, maarit.kivilahti@foodcampfinland.fi
+358 50 4144 267

31 01.2019

Suomen Bocuse d’Or –joukkue tuli neljänneksi maailman vaativimmissa kokkikisoissa. Edustaja Ismo Sipeläinen, hänen assistenttinsa Johan Kurkela sekä valmentaja Tommi Tuominen veivät 5 tuntia 35 minuuttia kestävän tulikokeensa päätökseen tyylikkäästi ilman virheitä.

f9a52f57 32c4 4495 bb6f 2c66c73b710c w 960

Kuva: Kim Öhman

Yli vuoden tiiviisti harjoitelleen tiimin työ päättyi tänään Lyonin messukeskuksen Paul Bocuse-hallissa neljänteen sijaan. Vaikka tulos ei ole palkintosijatavoitteen mukainen, se on kilpailun korkeaan tasoon nähden hyvä ja jatkaa Suomen tasaista menestystä. Vuoden 2019 Bocuse d’Or -kilpailun voitti Tanska, hopeaa otti Ruotsi ja pronssille tuli Norja.

Rennosti ja varmasti koko kilpailun ajan työskennellyt Suomen joukkue teki virheettömän kisasuorituksen. Valmentaja Tommi Tuomisen mukaan joukkueen kilpailusuoritus oli paras tähän mennessä; joukkueella oli ennen kilpailuja takanaan lähes 20 täyttä 5 tunnin 35 minuutin harjoitusta.

- Kilpailu meni erittäin hyvin, pysyimme aikataulussa, ja kaikki sujui kuten suunnittelimme. Raaka-aineissa oli hiukan eroja totuttuun, esimerkiksi lihan raaka-aine oli paljon suurempaa ja myös pehmeämpää, kuin millä harjoittelimme. Erot eivät kuitenkaan vaikuttaneet suoritukseen, Ismo Sipeläinen kertoo.

Suomi oli neljäs sekä lihavadista että lautasannoksesta annetuissa pisteissä. Keittiötyöskentelyssä Suomi oli tulostaulun mukaan kolmas.

- Kilpailun taso oli kova, ja vatitehtävässä suoritukset olivat melko tasaisia. Chartreuse oli vaikea monelle joukkueelle ja taso heitteli paljon. Suomen etu oli, että meidän chartreusemme oli tehtävänannon mukainen, moni joukkue oli ottanut riskejä ja erilaiset näkemykset tekivät tuomaroinnista vaikeaa, chartreuse-tehtävää tuomaroinut Matti Jämsén kertoo.

- Olemme tasaisen varmasti koko ajan kärjen tuntumassa. Jonain päivänä pian palkintosijojen lasikatto murtuu, Jämsén uskoo.

Bocuse d’Or-kilpailujen suomalainen kannustusjoukko on kasvanut viimeisten kausien aikana yli satapäiseksi joukoksi, joka matkustaa joukkueen perässä kilpailuista toiseen. Koko joukkue kiittää kaikkia kumppaneitaan ja yleisöä upeasta tuesta matkan varrella ja äänekkäästä kannatuksesta kisahallissa.

18 01.2019

HK Sininen Lenkki tehdaskuva

Tie klassikoksi ei käy käden käänteessä. HK Sinisen Lenkin juuret ulottuvat reilusti yli 50 vuoden päähän, vuoteen 1963 – aikaan, jolloin makkara oli oikeastaan vain ”herrojen herkku”. Tiedote medialle   17.1. klo 9:30

Helsingin Kauppiaat Oy valmisti ensimmäiset lenkkimakkaransa irtomyyntiin, kuten 1950-luvun lopussa oli tapana. Lenkkimakkaran valmistus oli tuolloin ja vielä 1960-luvun alkupuolellakin pitkälti käsityötä ja kuori luonnonsuolta. Makkaranteko oli hidasta – ja lopputuotteen hinta sen mukainen. Kansallisruokaa lenkki ei vielä tuolloin ollut.

Innovaatio kääntää lehden makkarahistoriassa

Uutta makkarateknologiaa oli tarjolla ulkomailla ja kehitystä seurattiin Suomessakin. Keskeinen innovaatio oli Naturin-kuori, jonka raaka-aine on eläinperäinen sidekudosvalkuainen. Se sopii kestävyytensä vuoksi teolliseen tuotantoon hyvin. HK:n tuore makkaramestari Urho Hirvonen, jota pidetään HK Sinisen Lenkin isänä, otti sen käyttöön vuonna 1963. Makkaran päät sidottiin käsin ja päähän kiinnitettiin tuotesinetti eli plommi, jossa oli tuotteen laatunimi. Käsin sitominen loppui, kun HK:lle hankittiin klipsikoneita eli suljinlaitteita.

Menestysbrändi syntyi kansan suussa

Valmistusteknologian kehittymisen myötä lenkkimakkaran myynti alkoi kuitenkin kasvaa. Helsingin Kauppiaat vastasi kysyntään ja toi markkinoille kaksi makkaralaatua: Lenkkimakkaran ja Kiuasmakkaran. Silloinen elintarvikeasetus määräsi, että makkarassa on oltava tieto sen laadusta ja valmistajasta. Koska tuotesinettiä ei enää ollut, HK ratkaisi asian painamalla tekstin ”Lenkkimakkara” sinisellä suoraan lenkin Naturin-kuoreen. Kiuasmakkaraan tuli teksti ”Kiuaslenkki” ensin valkoisella, myöhemmin punaisella. Ja eipä aikaakaan, kun kauppiaat jo lyhensivät nimen ja tilasivat HK:lta ”Sinistä” ja ”Punaista”. Tavan omaksuivat nopeasti myös kuluttajat. Menestysbrändi oli syntynyt.

Perinteinen maku

Klassikon reseptissä raaka-aineet ovat jonkin verran vaihdelleet ajan muutosten mukana. Alkuvaiheessa käytettiin hevosen- ja naudanlihaa, kun taas nyky-Sinisen pääasiallinen raaka-aine on sianliha. Myös Sinisen Lenkin rasva- ja suolaprosentteja on laskettu ajan saatossa nykyajan terveysvaatimusten mukaisesti. Sinisen mausta on aina oltu tarkkoja. Kun Urho Hirvosen aikaan makkaramestari arvioi mausteannostuksen määrää raakaa makkaramassaa maistamalla, tulevat mausteseokset nyt valmiina maustetoimittajalta ja ne lisätään tietokoneen ohjaamina makkaran massaan.

Koko Suomen perusruokaa

1970-luvun taitteen rajun maaltamuuton myötä kasvoi myös Sinisen Lenkin kysyntä voimakkaasti. Menekkiä lisäsi entisestään vakuumipakkauksiin siirtymisen ansiosta parantunut säilyvyys. Mitä perheenemännät sitten tarjosivat nälkäiselle jälkikasvulle ja puolisolle? Makkarakastiketta, makkarakeittoa, uunimakkaraa ja makkarapyttipannua. Helppoa, nopeaa ja maukasta ruokaa makkarasta, joka oli valmistettu ”lihaa säästämättä, laadusta tinkimättä”. ”Ikiaikainen” lienee kuitenkin tapa nauttia Sinistä kylmänä suoraan paketista. Sinapilla tai ilman.

Perinteinen uunimakkara

2-4 annosta / 30 minuuttia

1 pkt HK Sininen Lenkki® Perinteinen 580 g

100 g kerma- tai emmental juustoa

Kuori makkarat ja tee niihin viiltoja. Viipaloi juusto ja täytä viillot juustoviipaleilla. Paista uunimakkarat 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja makkara kunnolla paistunut. Tarjoa uunimakkara perunamuusin, pikkelikurkkujen, ruskistettujen punasipulilohkojen ja hyvän sinapin kera. 

HK Sininen annoskuva

Perinteinen pyttipannu

4 annosta / 30 minuuttia

1 pkt HK Sininen Lenkki® Perinteinen 580 g

1 iso sipuli

500 g keitettyjä perunoita (esimerkiksi edelliseltä päivältä jääneitä)

4 kananmunaa

2 rkl voita

suolaa

rouhittua mustapippuria

Kuori ja leikkaa makkarat puolikuun muotoisiksi paloiksi. Silppua sipuli ja leikkaa perunat suupaloiksi. Paista makkarat, perunat ja sipuli voissa valurautapannulla kauniin värisiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.Paista lisäksi häränsilmäkananmunat ja tarjoa pyttipannu paistettujen munien ja suolakurkkujen kera.

HK Sininen Lenkki® -valikoimassa on neljä varianttia:

- HK Sininen Lenkki® Perinteinen - on sarjan kiistaton klassikko ja kaikkein suosituin

- HK Sininen Lenkki® Juhla - lihapitoisuus on korkeampi kuin sarjan muilla varianteilla (63 %)
- HK Sininen Lenkki® Juusto - sisältää 5,5 % juustoa
- HK Sininen Lenkki® Kevyt - sisältää rasvaa vain 10 %

Historialähteet:

Haapio Markku: Sininen Lenkki ja kymmenen mestaria (Otava 2003)
Haapio Markku: Sininen Lenkki 50 ja mestarien makkarareseptit (Otava 2013)
Puro Laura, Åberg Veijo: Lihatalonpojat ja heidän yhtiönsä (Edita 2012)