30 11.2017

20171129hks lso palkinto4th Edition of the European Award for Cooperative Innovation (EACI)

HKScanin ilman antibiootteja ja lähipeltojen viljalla, rypsillä ja kotimaisilla palkokasveilla kasvanut porsaanliha on voittanut arvostetun kansainvälisen Innovaatiokilpailun. Palkinto jaettiin Brysselissä keskiviikkona 29.11.2017. HKScan osallistui Euroopan Osuustoimintajärjestön Copa Cogecan järjestämään kilpailuun yhdessä suurimman omistajansa LSO Osuuskunnan kanssa.

Uniikki tuote

Innovaatiokilpailun voitto tuli porsaanlihalla – Omega-3 Pork, No Antibiotics Ever, joka perustuu HKScanin vuonna 2011 Suomessa markkinoille tuomaan HK Rypsiporsas® -lihaan. Ruotsissa konsepti - Svensk Rapsgris® - lanseerattiin vuotta myöhemmin.

”Rypsiporsas® -konseptissa porsaan ruokavaliossa on pehmeitä rasvoja suomalaisesta rypsistä, jonka vuoksi lihan rasvakoostumus muuttuu pehmeämmäksi ja sisältää Omega-3 rasvahappoja. Liha on maukkaampaa, mehevämpää ja mureampaa. Se on parempi valinta myös ruokavalion rasvan laadun kannalta. Konseptia on jatkokehitetty nyt niin, että porsaat kasvavat koko elinikänsä ilman antibiootteja.”, kertoo HKScanin eläinhankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja Pia Nybäck.

20171129hksf farmarin kinkku wwwHKScanin innovaatiossa kiteytyy suomalaisen ruuan vientivoima

Tuote on kehitetty vastaamaan kuluttajien odotuksiin entistä terveellisemmästä ja maistuvammasta porsaanlihasta. Uusi konsepti on osoittautunut kilpailukykyiseksi vientimarkkinoille. Tuotetta viedään tällä hetkellä kolmeen maahan.

”Tässä uudessa porsaanlihassa yhdistyvät suomalaisen ruoan parhaat ominaisuudet: herkullinen maku, puhtaus, turvallisuus ja vastuullisuus. Se on erinomainen tarina Suomesta, sen luonnosta, suomalaisista ja HKScanin 100 vuoden historiasta”, sanoo HKScanin kategorioista ja konsepteista vastaava johtaja Heli Arantola

Ensimmäinen erä Omega-3 Pork, No Antibiotics Ever – lihaa vietiin Aasian vaativille markkinoille viime kesänä ja lihaa markkinoidaan siellä maailman parhaana lihana. Tänä jouluna HKScan tuo joulumarkkinoille Suomessa pienen erän HK Farmarin joulukinkkuja, jotka ovat tätä samaa lihaa.

Auditoitu tuotantomenetelmä ja tarkat toimintaohjeet

20171129hkscan farmer taru-antikainen 03 wwwHKScanin Omega-3 Pork, No Antibiotics Ever liha kasvatetaan Taru ja Matti Antikaisen tilalla Lounais-Suomen Aurassa. Tilalla porsaista pidetään hyvää huolta. Porsaan elinaikana ei tarvitse käyttää antibiootteja, koska porsas on terve ja tyytyväinen.

HKScan on varmistanut tuotantomenetelmän uskottavuuden ja antibiootit-
tomuuden ulkopuolisen auditoinnin avulla. Auditoinnin suoritti Det Norske Veritas.

Yhteistyötä koko Farm to Fork – ketjun kanssa

”LSO Osuuskunta ja HKScan ovat yhdessä kehittäneet jäsentemme maatiloilla tämän aidosti innovatiivisen tuotteen. Olemme hyvin iloisia saamastamme palkinnosta. On hienoa, että kansainvälisesti merkittävä terveellisyys- ja vastuullisuuskriteerit täyttävä innovaatio huomataan ”, sanoi LSO Osuuskunnan toimitusjohtaja Veikko Kemppi vastaanottaessaan palkintoa yhdessä HKScanin alkutuotannon palveluista vastaavan johtajan Ulf Jahnssonin kanssa Brysselissä keskiviikkona.

Sama konsepti sai kunniamaininnan aiemmin tänä syksynä Lidlin vientikilpailussa:

http://www2.hkscan.com/portal/suomi/hkscan/tiedotearkisto/?id=2265

Lisätietoja:

  • Heli Arantola, johtaja (EVP), Categories&Concepts, HKScan Oyj
  • Pia Nybäck, Eläinten hankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja, HKScan Oyj
  • Heille voi jättää soittopyyntöjä HKScanin mediapalvelunumeron kautta: 010 570 5700 tai spostilla: communications@hkscan.com

HKScan on johtava pohjoismainen ruokayhtiö. Konsernimme myy, markkinoi ja valmistaa korkealaatuista ja vastuullisesti tuotettua sian-, naudan-, siipikarjan- ja lampaanlihaa, niistä valmistettuja tuotteita ja valmisruokia vahvoilla tuotemerkeillä. Asiakkaitamme ovat vähittäiskauppa-, food service -, teollisuus- ja vientisektorit. Kotimarkkinamme kattavat Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Baltian. Viemme tuotteita lähes 50 maahan. Vuonna 2016 HKScanin liikevaihto oli lähes 1,9 miljardia euroa ja työntekijöitä oli noin 7 300.

08 11.2017

ismo sipelainen

Neljästoista Suomen Bocuse d’Or-edustaja valittiin 7.11. tiukassa karsinnassa. Suomen edustajaksi kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin valittiin Ismo Sipeläinen helsinkiläisestä Finnjävelistä. Fiskars Campukselle Helsinkiin rakennetuissa kilpailukeittiöissä kokkasi 5 tunnin 35 minuutin kilpailusuorituksen Sipeläisen lisäksi Tommi Tuominen ja Benjamin Frostell.

Kilpailutehtävänä oli valmistaa 5 tunnissa 35 minuutissa 14 kala-annosta lautasille ja 12 liha-annosta vadille sekä kaksi liha-annosta lautasille. Pakolliset raaka-aineet olivat kala-annoksessa kotimainen kuha ja raa’at katkaravut, liha-annoksessa ankka ja ankan sydän. Kilpailu oli tiukka etenkin kahden kärkitekijän kesken.

- Kala-annosten onnistuminen oli hiukan pettymys kaikilla. Ankka oli selkeästi tasokkaampi. Annokset eivät tietenkään vielä olleet aivan Bocuse d’Or-tasoa, mutta aikaa kandidaatilla on hioa suoritus huippuunsa ennen Torinon karsintakisoja, kommentoi päätuomari Pekka Terävä.

Sipeläisen kauden ensimmäinen näytön paikka on Euroopan osakilpailu, joka pidetään Torinossa kesäkuussa 2018. Euroopan osakilpailusta 10 maata jatkaa matkaansa Lyoniin, jossa pidetään kokkien maailmanmestaruuskilpailu, Bocuse d’Or-finaali tammikuussa 2019. Joukkue aloittaa kilpailukautensa vuoden 2019 alussa. Sipeläisellä on kokemus yhdestä Bocuse d’Or-kaudesta Matti Jämsénin assistenttina.

- Nyt aletaan kasata kisatiimiä: assistentti ja valmentaja etsitään Ismon tueksi. Ismon kokemus Bocuse d’Or-kilpailuista tuo tekemiseen varmuutta, ja Ismo on kokenut kilpailija, jolla on hallussa oikeanlainen tekniikka. Tänäänkin kilpailijoiden pienet erot tulivat todennäköisesti juuri kilpailuvarmuudesta, Bocuse d’Or Finlandin presidentti Matti Jämsen sanoo.

Ismo Sipeläinen voitti karsinnat 760 pisteellä. Tommi Tuominen sai yhteensä 742 pistettä ja Benjamin Frostell 654.

Lisätiedot:
Bocuse d’Or Team Finland
President Matti Jämsen, 0400 729 099
Promotion Manager Mari Cadaut, 040 5878053 (myös haastattelupyynnöt)
ELO-säätiö
johtaja Seija Kurunmäki. 0400 460 894

www.elo-saatio.fi/bocusedor
www.facebook.com/bocusedorfinland

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987. Bocuse d’Or -kilpailukaudella 2018-2019 Euroopan osakilpailut pidetään kesäkuussa 2018 Torinossa. Loppukilpailut järjestetään tammikuussa 2019 Lyonissa. Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 13 kertaa. Maamme paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö.

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä myös kansainvälisesti kiinnostavaa.

Innostamme suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja entistä enemmän sen jälkeen. Vahvistamme suomalaista villiruokaosaamista ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.