24 03.2017

HK Camping 50v merkki

Makkara tehtiin alun perin Sinisen Lenkin pikkuveljeksi

HK Camping® kehitettiin keväällä 1967 alun perin helpommin nuotiolla grillattavaksi lenkkimakkaraksi, Sinisen Lenkin ”pikkuveljeksi”. Nimi olikin pitkään Camping-lenkki®, ennen kuin grillimakkaratermi vakiintui.

Suomalaisten kesävietto ja lomailu poikkesi 50 vuotta sitten melkoisesti tämän päivän menosta. 1960 - 70 -lukujen telttailu ja mökkeily ovat vaihtuneet osin hotellielämään ja valmismatkoihin. Kesäruuanlaittoon ulkona ei ollut kaasugrillejä eikä vaihtoehtoja kesäherkuiksikaan ollut niin paljon kuin tänä päivänä. Makkara kuitenkin maistui suomalaisille, kuten se maistuu edelleenkin.

50-vuotias Camping® uusiutuu porkkanan voimin

Vaikka Camping® grillimakkaran perusresepti on pysynyt kutakuinkin samana jo 50 vuotta, on sitä päivitetty vuosien varrella aika ajoin. Suolan määrää on vähennetty, natriumglutamaatti on poistettu ja aikaisemmin laktoosia sisältänyt makkara on nykyään täysin laktoositon.

Juhlavuoden kunniaksi HK Camping® Originaliin ja Juustoon on nyt tehty kuluttajien toiveiden mukaisesti maun ja rakenteen perusparannus voimistamalla savustusta ja vahvistamalla maustetasoa.

- Camping® haluaa olla uusiutuva ja myös uusimpien trendien aallon harjalla. Kesän uudessa HK Camping PoPo® -grillimakkarassa on 30 % porkkanaa. Halusimme vastata kuluttajien toiveisiin kasvisten lisäämisestä ruokavalioon. Kasvikset tekevät lihakasvismakkaroista paitsi herkullisen makuisia myös tavallisia makkaroita monipuolisemman ruoan, kertoo HKScan Finland Oy:n kategoriapäällikkö Marika Rikkonen.

Makkara maksoi 4,50 markkaa kilolta

Camping® oli grillaustrendin uranuurtaja Suomessa. Uusi tuote löysi nopeasti tiensä suomalaisten suosikkiherkuksi.

- Kuluttajat toivoivat helpommin nuotiolla kypsennettävää makkaraa. Vuonna 1963 markkinoille tullut Sininen Lenkki® oli kokonsa puolesta siihen hiukan hankala. Helpompi grillimakkaran muoto oli napakymppi, kertoo Rikkonen.

Vuodessa myydään yli 2 miljoonaa pakettia

Suosion salaisuus on tutussa ja turvallisessa maussa ja tämä näkyy myös myyntimäärissä. Viime vuonna Camping®-grillimakkaraa myytiin yli 2 miljoonaa pakettia. Huippuvuosista myyntimäärät ovat luonnollisesti pienentyneet, koska vaihtoehtoja on nykyään tarjolla kymmeniä.

- Aikaisemmin grillimakkarat luokiteltiin A- ja B- luokan makkaroihin. Camping® oli B-luokan parhaimmistoa, minkä todistaa myyntimäärät kautta aikojen. Suomalaisesta lihasta tehty Camping®-grillimakkara maistuu koko perheelle, ja on siksikin niin suosittu, toteaa Rikkonen.

HK Camping® Original 400 g on vuosien varrella saanut seurakseen useita eri variantteja, joista Juusto on jäänyt suosittuna makuna perusvalikoimiin. Muita erikoismakuja vuosien varrella ovat olleet:

 • Camping® Juusto
 • Camping® Kevyt
 • Camping® Chorizo
 • Camping® Makkarapihvit  
 • Camping® Juhlalenkki
 • Camping® Kuoreton
 • Camping® Hot Summer BBQ
 • Camping® Nakki
 • Camping® Parila
 • Camping® Jalapeno
 • Camping® Savupitkä
 • Camping® BBQ
 • Camping® Savupätkä
 • Camping® PoPo® Porsas-porkkana lanseerataan toukokuussa 2017

Kuvamateriaalia:
Juhlavuoden Camping®-materiaalia: http://aineistopankki.hkscan.com/l/tb6dqJV2frnq
Tuotekuva Uutuus HK Camping® PoPo®:  http://aineistopankki.hkscan.com/l/tb6dqJV2frnq
Kuvia vuosien varrelta: Tiedotteen oheislinkistä

Lisätietoja:

HKScan Finland Oy, markkinointijohtaja Mikko Järvinen puh. 010 570 2381
HKScan Finland Oy, kategoriapäällikkö Marika Rikkonen puh. 010 570 8113
Sähköposti: etunimi.sukunimi@hkscan.com

www.hk.fi

#hookoo #ainakotimaista @HKScanFinland

HKScan on johtava pohjoismainen ruokayhtiö. Myymme, markkinoimme ja valmistamme korkealaatuista ja vastuullisesti tuotettua sian-, naudan-, siipikarjan- ja lampaanlihaa, niistä valmistettuja tuotteita ja valmisruokia vahvoilla tuotemerkeillä. Asiakkaitamme ovat vähittäiskauppa-, food service-, teollisuus- ja vientisektorit. Kotimarkkinamme kattavat Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Baltian. Viemme tuotteita lähes 50 maahan. HKScanin liikevaihto vuonna 2016 oli lähes 1,9 miljardia euroa ja työntekijöitä on noin 7 300. HKScanin tuotemerkkejä Suomessa ovat mm. HK ja Kariniemen. www.hkscan.com 

16 03.2017

Vuoden Kokki 2017

Vuoden Kokki –semifinalistit valmistivat kilpailussa yhden suomalaisuutta ilmentävän ja 100-vuotiaan Suomen raaka-aineita kunnioittavan modernin annoksen. 16 semifinalistin taso oli tänä vuonna kautta linjan korkea ja tasainen, ja kilpailuannokset keskenään hyvin erilaisia.

– Kilpailuannosten suuri variaatio kertoo siitä, että meillä on Suomessa valtavasti hyviä ja inspiroivia raaka-aineita. Vaikka keskenään hyvin erilaisia annoksia on vaikeaa verrata toisiinsa, saamme tasoerot esiin arvioimalla muun muassa raaka-aineiden kypsyysasteen ja rakenteen, maut ja niiden yhteensopivuuden, kertoo kilpailun päätuomari Henry Tikkanen.

– Muutama kilpailija nousi esiin selkeästi. Sen jälkeen kisaajat olivat tasaväkisiä. Finaalin ulkopuolelle jääneet olivat erittäin hyviä, mutta virheet – esimerkiksi myöhästyminen – jättivät rannalle. Maukas ja varma suoritus ratkaisi, Tikkanen sanoo.

Monipuolinen suomalainen raaka-ainemaailma näkyi annoksissa; lautasille nostettiin muun muassa puikulaperunaa, juureksia, poroa, puolukoita, sieniä ja kotimaista kalaa. Myös perinneruokaa varioitiin, lautasella näkyi muun muassa muunnoksia kalakukosta ja verikampsusta.

Vuoden Kokki 2017-finaaliin selvittivät tiensä:

- Mattias Åhman (Bhoga, Göteborg)
- Teemu Boman (Finnjävel, Helsinki)
- Niko Lehto (Bistro Sinne, Porvoo)
- Pauli Ojala (Ravintola Savoy, Helsinki)
- Ville Korhonen (Ravintola Savoy, Helsinki)
- Kozeen Shiwan (Ask, Helsinki)
- Joonas Kyllönen (Café Huvila, Helsinki)
- Teemu Boman (Finnjävel, Helsinki)
- Ville Leminen (Smör, Turku)

Vuoden Kokki 2017 ja Vuoden Tarjoilija 2017 -finaalit käydään 10.4. Rafla 2017-messuilla Peurungalla.

13 03.2017

Pizzamestari2017 paakuva

Pizzamestari 2017 -tittelistä kisattiin Fastfood & Café & Ravintola -ammattimessuilla 8.–9.3.2017. Voiton vei intohimoinen pizzanosaaja Davide Sindoni. Pizzamestari 2017 -semifinaaliin osallistui yhteensä kahdeksan huikeaa ammattilaista: Lotten Lindborg (Piece n Love), Jason McArdle (Ravintola Gustavo), Akseli Mäki (Tårget), Davide Sindoni (Ristorante Sergio’s), Mira Rautajoki (Pizzarium), Antti Porna (Ravintola Perho/Tenho Restobar), Jasmin Karhunen (Classic Pizza Ruka) ja Mika Heiskanen (Kanresta Oy). Semifinaalissa kilpailijat valmistivat kukin kaksi erilaista pizzaa annetussa 30 minuutin ajassa – kaksi pizzaa omalla reseptillään ja kaksi pizzaa kumppanikorin tuotteista. Omaan pizzaan kilpailijat olivat tuoneet omat raaka-aineet ja kumppanikorin tuotteisiin he saivat tutustua ennen kilpailua.

Arvioinnin perusteena olivat laatu, luovuus ja toteutus. Kisa-ajassa pysyminen oli osalle kilpailijoista haasteellista ja myöhästymisestä ropisi jonkin verran virhepisteitä. Tuomariston pisteet laskettiin yhteen ja kovatasoisesta semifinaalista siirtyivät finaaliin Lotten Lindborg, Jason McArdle, Davide Sindoni ja Mika Heiskanen.

Finaalipäivänä kilpailijat valmistivat kaksi pizzaa annetuista raaka-aineista 40 minuutin kisa-ajassa. Kumppanikorin raaka-aineisiin kilpailijat saivat tutustua etukäteen ja waste-tuotteet olivat yllätys. Jokainen kilpailija osoitti työnteollaan ja pizzoillaan huikeaa ammattitaitoa. Arviointiperusteet olivat samat kuin semifinaalissa ja eniten pisteitä keräsi italialainen Davide Sindoni. Daviden pizzoista löytyi mm. Castello-juustoa ja grillattuja herkkusieniä. ”Oli hienoa seurata Daviden itsevarmaa työskentelyä ja huomata hänen kunnioituksensa raaka-aineita kohtaan”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Pekka Terävä. Davide on toiminut pizzakokkina mm. Italiassa ja Espanjassa ja tällä hetkellä hän työskentelee Turun Aurajoen rannassa sijaitsevassa Sergio’s-ravintolassa.

Davide haki kilpailuun seuraavalla pizzareseptillään syksyllä 2016.

Pizza Parmigiana
6:lle hengelle

Taikina:
1 kg jauhoja
620 g kylmää vettä
250 g taikinajuurta
25 g suolaa
30 g oliiviöljyä

Liuota taikinajuuri veteen, lisää jauhot. Vaivaa 14 minuuttia. Lisää suola ja öljy. Anna taikinan levätä 30 minuuttia. Annostele taikina palloiksi ja laita jääkaappiin 48-72 tunniksi.

Täytteet:
2 nippua basilikaa
100 g paistettuja munakoisosiivuja
100 g tomaattimurskaa
80 g raastettua parmesaania
125 g mozzarella-juustoa

Pizzamestari-2017-tiedote-1403