25 01.2017

Suomalaiset päättivät syksyllä 2016 järjestetyllä äänestyksellä, että 100-vuotiaan Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Äänestyksen eri vaiheisiin osallistui yhteensä lähes 50 000 suomalaista. Neljä seuraavaksi eniten ääniä saanutta ruokalajia olivat karjalanpaisti, karjalanpiirakat, paistetut kalat perunamuusin kera sekä hernekeitto. Ruisleipä sai 9 783 ääntä. Kovin haastaja karjalanpaisti jäi kakkoseksi 9 375 äänellä.

Äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2016 noin 10 000 suomalaista ehdotti yli tuhatta ruokaa kansallisruokafinalisteiksi. Ruoka-alan asiantuntijoista koottu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista 12 kotimaista ruokalajia Suomen kansallisruoaksi.

Finalistit olivat graavi kala, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpaisti, karjalanpiirakka, paistetut kalat perunoilla, maksalaatikko, mustikkapiirakka, mämmi, pitsa, ruisleipä ja viili. Raadin tehtävänä oli pitää huoli siitä, että kilpailun finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan. Raadin suosikki oli kalakeitto. Kansallisruoka valittiin syksyllä finalistien joukosta toisella äänestyksellä, johon tuli noin 40 000 ääntä.

Kansallisruokaäänestyksen järjestivät Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK sekö maa- ja metsätalousministeriö. Äänestyksen finalisteihin ja niitä koskeviin kansallisruokaraadin laatimiin ylistyspuheisiin voi tutustua täällä (siirryt toiseen palveluun). Raati ehdottaa, että Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä nimetään myös ruokakulttuurin päiväksi.

Meiltä löydät mureimmat lihat aitoon karjalanpaistiin niin raakana kuin valmiiksi kypsennettynä sekä myös maukkaan käyttövalmiin HK Karjalanpaistin.

Ruokaohje - Karjalanpaisti
7732 HK Karjalanpaisti, sous vide

kansallisruoka