22 02.2016

sipelainen ismoIsmo Sipeläinen nappasi Vuoden Kokki 2015 -arvonimen viime keväänä käydyssä kovatasoisessa kisassa. Yllätyksenä vasta 25-vuotiaan Ismon voittoa ei kuitenkaan voi pitää, sillä menestystä on tullut jo aiempinakin vuosina. Neljä kertaa peräkkäin hän on osallistunut Vuoden Kokki -kilpailuun ja jokaisesta kisasta on tullut mitali plakkariin. Neljäs kerta sanoi viimein toden ja viimevuotinen hopea kirkastui kullaksi tasaväkisessä finaalissa.

Keittiössä Ismo Sipeläinen on omien sanojensa mukaan viihtynyt pienestä pitäen.
– Äitini on suurtalousemäntä, joten osa tulee varmaan verenperintönä. Pikkupoikana olen kuulemma repinyt kaapeista alas kattilat ja muut kipot, mikä varmaan antoi jo merkkejä tulevasta uravalinnasta. Yläasteella kotitalous alkoi kiinnostaa muita aineita enemmän ja kun lukio ei oikein napannut, niin opintie vei Perhoon ravintola-alaa oppimaan. Siellä sain myös ensituntumaa kilpailemiseen, kun osallistuin ammattiin opiskelevien Taitaja-kisoihin, Ismo Sipeläinen kertoo.

HKScanin demokeittiöllä vieraillut Ismo kertoo nauttivansa kilpailemisesta. Kokemuksen ansiosta hän ei hermoile kisakeittiössä, vaikka aikataulut ovat tiukkoja ja jokaisesta yksityiskohdasta täytyy huolehtia itse.
 – Stressaavinta kilpailuissa on oman vuoron odottaminen. Viimeiset kymmenen minuuttia ennen aloitusta on vaikea pysyä paikoillaan, mutta jo viisitoista sekuntia ajanoton käynnistymisen jälkeen olen täysin rauhoittunut. Kilpailukokemuksesta on tässä tietysti apua, sillä sen ansiosta voi toimia rennosti ja vapautuneesti. Turha kauhanvarren puristaminen jää vähemmälle ja työskentelyyn tulee varmuutta ja tehokkuutta. Rutiinin ansiosta harjoituksetkin ovat nykyään enemmän henkistä valmistautumista kuin ruoan valmistusta.

paahdettu kylki
Paahdettu Rypsiporsaan kylki

Kilpailukokemuksen hankkimista Ismo Sipeläinen suosittelee kaikille nuorille ja miksei vanhemmillekin kokeille.
– Jokaisen kannattaa laittaa itsensä rohkeasti likoon ja lähteä mukaan kisoihin. Virheitä ei kannata pelätä, vaan ottaa opiksi ja kääntää ne omaksi hyödyksi. Kilpailussa vaativinta on ehkä tiukka aikataulu, jonka puitteissa jokaista virhettä ei ehkä ehdi korjata. Silloin pitää vain nopeasti päättää, mitä tekee: nostaako kädet pystyyn vai jatkaako rinta rottingilla eteenpäin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kilpailujen kautta saa kuitenkin aina omaa nimeä esiin ja pääsee tutustumaan alan ihmisiin, mikä voi avata ovia uralla eteenpäin.

Omalla urallaan Ismo on uudessa tilanteessa. Viiden Royal-ravintoloissa vietetyn vuoden jälkeen hän aloittaa vuoden 2016 alussa työt Pekka Terävän isännöimän Olon keittiössä.
– Itselleni tämä merkitsee tavallaan ympyrän sulkeutumista, sillä aloitin työurani aikoinaan Pekan alaisuudessa Kasarminkadun Olossa. Nyt kyseessä on kuitenkin uuden osoitteen lisäksi myös uudistunut ravintola, joten pitää varmaan puhua kokonaan uudesta työpaikasta. Odotan innolla, mitä kaikkea vastaan tulee.

Kilpailemista Ismo aikoo jatkaa myös tulevaisuudessa, ja tavoitteet ovat entistäkin korkeammalla. Silmissä siintää Bocuse d’Or, jonka karsintoihin hän osallistui jo tämän kauden Suomen edustajaa valittaessa.
– Muutama virstanpylväs täytyy vielä saavuttaa, ennen kuin tuosta voi oikeasti haaveilla. Aika lähelle toki pääsin tänä keväänä Suomen edustajaa valittaessa, mutta pakko on myöntää Eero Vottosen ansainneen paikkansa. Itselleni sain kaksinkamppailustamme kuitenkin yhden kovan kilpailukokemuksen lisää ja mitä useampia tällaisia kertyy, sitä lähempänä tavoitetta ollaan, Vuoden Kokki 2015 Ismo Sipeläinen vakuuttaa.

Seuraava Vuoden Kokki –kilpailu järjestetään Gastro 2016 messuilla. HKScan on mukana tukemassa sekä Vuoden Kokki -kilpailua että Suomen Bocuse d’Or -joukkuetta. Yhteistyössä ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön kanssa haluamme olla mukana nostamassa suomalaisen ruoan ja alan osaamisen arvostusta ansaitsemaansa maineeseen. Ismolla ja muilla suomalaisilla kokeilla on vielä paljon annettavaa ruokamaailmalle.

porsaan sisafilee
Rypsiporsaan sisäfilee á la Bistro
glaseeratut haran posket
Glaseeratut häränposket