10 02.2015

Bocuse d’Or -kilpailun finaalista on kulunut pari viikkoa ja Suomea edustanut Matti Jämsén on palannut arkeen vuosien kisaruljanssin jälkeen. Urheilutoimittajien tapaan pääsimme kysymään Matilta sen klassisen kysymyksen, eli miltä nyt tuntuu.

– Hiukan on tyhjä olo, kun takana on kenties elämäni tähän asti suurin punnerrus. Kun elämä on viimeisen parin vuoden ajan pyörinyt lähes pelkästään tämän kisan ympärillä, niin ottaa aikansa päästä taas normaaliin päivärytmiin, työpaikaltaan tavoittamamme Matti mietiskelee.

Lyonista tuomisina tulleesta nelossijasta Matti on sekä iloinen että ylpeä. Kaikkien aikojen suomalaissuorituksen täydensivät ykköspalkinto kilpailun parhaasta lihavadista sekä Matin apulaisena hääränneen Antti Lukkarin saama parhaan assistentin palkinto.

– Loppupeleissä neljäs sija on uskomattoman hieno suoritus kovassa seurassa. Norja ja Ruotsi ovat kokeneita kisamenestyjiä, mikä vahvistaa jo ennalta heidän asemiaan tuomariston silmissä. Jenkit puolestaan olivat satsanneet kisaprojektiinsa huhujen mukaan jopa neljä miljoonaa dollaria, mikä tietysti nosti tiimin resurssit aivan omaan luokkaansa.

Pelkällä rahalla mitalisijoille ei silti Matin mielestä ylletä. Tärkeintä on hänen mukaansa täydellinen sitoutuminen koko kisaprojektiin. Itsensä on pantava peliin koko sydäntä myöten.

– Kilpailu tulee jatkossa olemaan yhä kovempaa, mutta samalla Suomen mahdollisuudet tuloksen petraamiseen ovat parantuneet entisestään. Aiemmista kisoista kertynyttä kokemusta ja osaamista on enemmän ja tiedämme, mitä kaikkea mitalipallille kiipeämiseen tarvitaan. Lähtökohdat seuraavalle Bocuse d’Or -edustajallemme ovat kunnossa, kunhan hän lähtee alusta alkaen liikkeelle isolla sydämellä ja tunteella. Kaikki muu tulee kyllä sen myötä, Matti vakuuttaa.


– Oman ja koko Suomen Bocuse d’Or-tiimin puolesta kiitän lämpimästi HKScania ja niitä lukemattomia yhteistyökumppaneita ja ihmisiä, jotka olivat mukana tekemässä projektistamme totta. Suurkiitokset myös perheelleni, jolta on  vaadittu pitkää pinnaa kahden Bocuse d’Or -kisani aikana. Kiitos ja kumarrus kaikille. Toivon, että tulevat edustajamme saavat yhtä mahtavasti tukea ja neljäs sijani vaihtuu mitalien hohteeseen jo ensi kaudella.