29 01.2014

Kansallisten ravitsemussuositusten laadinnan yhteydessä on noussut aiheellinen huoli suomalaisten suolan käytön lisääntymisestä. Ravitsemussuosituksissa annetaan myös suositus lihan käytön määrälle. Sopiva punaisen lihan määrä viikossa on noin 500 g (kypsäpaino). Tällä hetkellä suomalaiset syövät lihaa juuri tuon suosituksen mukaisesti.


Suomalaiset syövät lihaa suositusten mukaisesti

Uusien ravitsemussuositusten mukaan punaisen lihan (porsas, nauta, lammas) ja siitä valmistettujen lihavalmisteiden syönnissä on pitäydyttävä kohtuudessa. Suomalaiset syövät lihaa tällä hetkellä keskimäärin 78 kg henkilöä kohden vuodessa. Tästä n. 57 kg (raaka luullinen paino) on punaista lihaa, jonka luuton raakapaino on noin 34 kg, eli noin 700 g viikossa. Kypsänä tuo määrä on noin 500 g eli juuri suositusten mukainen määrä.

- Suurelle osalle suomalaisista punaisen lihan kulutus ei siis ole ongelma, kertoo HK Ruokatalon ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen.

Käkönen: ”Rypsiporsas® voidaan luokitella jopa valkoiseksi lihaksi”

Punaisen lihan ja siitä valmistettujen lihavalmisteiden mahdolliset terveyshaitat selittyvät osaksi lihan sisältämällä kovalla rasvalla.

- Siksikin on hyvä, että ravitsemussuosituksissa kiinnitetään huomiota lihan määrään ja sen rasvan laatuun, toteaa Käkönen.

Ruokavaliossa rasvan laatua voidaan parantaa suosimalla niin sanottua valkoista lihaa, jolla tarkoitetaan broilerin ja kalkkunan lihaa. Kuluttaja voi myös valita punaisesta lihasta vaihtoehdon, jossa on pehmeämpi rasvan laatu.

- Juuri porsaanlihan rasvan laadun parantamiseksi kehitimme Rypsiporsas® -lihan, joka tuotiin markkinoille vuonna 2011. Kun tavallisessa porsaanlihan rasvasta noin 40 % on kovaa rasvaa, Rypsiporsas-lihassa  kovaa rasvaa on korkeintaan kolmannes. Rasvakoostumuksena perusteella voisin luokitella Rypsiporsas®-lihan jopa valkoiseksi lihaksi, kertoo Käkönen.

Porsaille annetaan kotimaista viljaa ja rypsiä tarkan ruokintasuunnitelman mukaan. Tämän ansiosta lihassa on luontaisella tavalla pehmeämpi rasvanlaatu. HK Rypsiporsas® -lihan ansiosta suomalaisten lautasilla oli viime vuonna 160 000 kg vähemmän kovaa rasvaa.

HK Ruokatalo vähensi suolan määrää 50 000 kg suomalaisten lautasilta

HK Ruokatalo on kiinnittänyt erityistä huomiota suolan määrän vähentämiseen jo vuosien ajan. Viime vuonna HK Ruokatalo vähensi suolan määrää 50 000 kg suomalaisten lautasilta.


- Olemme HK Ruokatalossa vähentäneet suolan määrää monissa tuotteissamme systemaattisesti vuodesta 2007 lähtien, samalla kun kuluttajien makutottumukset ovat muuttuneet. Kaikissa tuotekategorioissamme on tuotteita, joissa suolaa on vähennetty. Vaikka suola vähenisi tuotteessa vain 0,1 %, on silläkin kuluttajille merkitystä. Pienistä yksittäisten tuotteiden suolan vähennyksistä kertyy kokonaisuudessaan merkittäviä määriä, kertoo.

Käkönen: ”Sydänmerkki arkiruokailuun, juhlapäivänä voi syödä suolaisempaakin”

Ruokapakkausten Sydänmerkki kertoo, että ruoka on omassa sarjassaan parempi valinta: vähäsuolaisempi leikkele, vähäsokerisempi muro tai kuituisempi pasta. Sydänmerkin voi saada myös tuote, jossa rasvan laatu on parempaa, kuin muissa saman tuoteryhmän tuotteissa.

- HK:n koko tuotevalikoimissa on tällä hetkellä yhteensä yli 100 sydänmerkkituotetta, kertoo Käkönen.

- Kaikkien tuotteiden ei tarvitse olla erityisen vähäsuolaisia. On tärkeää, että jokaisessa tuoteryhmässä on sellainen tuotevaihtoehto arkiruokailuun, joissa suolan määrää on vähennetty. Juhlapäivinä on lupa syödä suolaisempaakin. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, jatkaa Käkönen.

Suolasuositus suomalaisille on 5 grammaa päivässä

Mistä suolaa sitten kertyy päivän aikana? Tässä yksi esimerkki:

- Jos leipäviipaleelle laittaa kaksi leikkelesiivua, tulee leivästä suolaa noin 0,6 grammaa ja leikkeleistä
0,2 grammaa, opastaa Käkönen.

Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee

HK Ruokatalon ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen kiteyttää hyvän, ravitsemussuositusten mukaisen
arkiruokailun ja antaa helpon vinkin:


1. Yksittäiset ruoka-aineet eivät edistä tai heikennä terveyttä, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.
2. Monipuolisesti erilaista lihaa, kalaa ja kasviksia. Runsaasti vihanneksia, täysjyväviljatuotteita, marjoja
ja hedelmiä.
3. Arkipäivän helppo, nopea ja terveellinen ruoka voisi olla vaikkapa possu-nuudeliwokki Rypsiporsas®-
suikaleista. Suosittelen!

HK Ruokatalo on tehnyt määrätietoista ravitsemustyötä vuodesta 2007 asti.


- On hyvä, että on olemassa kansalliset ravitsemussuositukset, jotka vaikuttavat paitsi kuluttajien
valintoihin, niin myös ruokateollisuuden jatkuvaan tuotekehitykseen. Meillä HK Ruokatalossa oma
ravitsemusstrategiamme perustuu myös näihin ravitsemussuosituksiin. Erilaisiin muotidieetteihin
emme lähde mukaan, kertoo Käkönen.


Esimerkkejä HK:n tuotevalikoiman Sydänmerkkituotteista

Leivänpäälliset: HK Ohuen ohut Ylikypsä saunapalvikinkku, HK Ylikypsä Saunapalvikinkku
Porsaanliha: HK Rypsiporsas® Ulkofileepala, HK Viljapossun palapaisti
Naudanliha: Naudan paistipala, HK Naudan ulkofileepala
Valmisruoka: HK Kanaviillokki, HK Spagetti ja jauhelihakastike

Liharuokavinkkejä on HK:n Lihakoulussa osoitteessa www.lihakoulu.fi

Ravitsemussuositukset päivitetään kahdeksan vuoden välein

Koko väestölle tarkoitettuja ravitsemussuosituksia on annettu vuosina 1987, 1998, 2005 ja nyt 2014.
Suositukset ovat perustuneet pohjoismaisiin suosituksiin. Niitä on päivitetty laajan asiantuntijaryhmän voimin
noin kahdeksan vuoden välein vastaamaan uusinta tutkimustietoa ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä.
Uusimmat pohjoismaiset ravitsemussuositukset hyväksyttiin syksyllä 2013. Ne ovat myös uusien suomalaisten
suositusten pohjana. Kansallisissa suosituksissa on lisäksi otettu huomioon viimeisimmät tiedot suomalaisten
ruoankäytöstä, ravintoaineiden saannista ja niiden vaikutuksesta väestön terveyteen. Suositusten pohjana on
myös oma suomalainen ruokakulttuurimme.

Suomessa lihan kulutus ilmoitetaan luullisena raakapainona. Esimerkiksi porsaanlihassa lihan osuus on noin 60
%.

EU-maissa syödään lihaa noin 88 kg henkilöä kohden vuodessa.

Lisätiedot:

Ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen, HK Ruokatalo Oy, p. 010 570 2444, soile.kakonen@hkscan.com

HKScan on Pohjois-Euroopan johtavia ruokayhtiöitä. Sen kotimarkkinoihin kuuluvat Suomi, Ruotsi, Tanska,
Baltia ja Puola. HKScan valmistaa, myy ja markkinoi sian- ja naudanlihaa, siipikarjatuotteita, lihavalmisteita
ja valmisruokia vahvoilla tuotemerkeillä. Asiakkaita ovat vähittäiskauppa-, Food Service-, teollisuus- ja
vientisektorit. Liikevaihto vuonna 2012 oli 2,5 miljardia euroa ja työntekijöitä noin 11 000.

13 01.2014

tomi-bjorck

HK Ruokatalo on solminut yhteistyösopimuksen ravintoloitsija ja keittiömestari Tomi Björckin kanssa. Björck näkyy jatkossa HK Rypsiporsas®-tuotteiden markkinoinnissa ja mainonnassa.
 
Björck: ”Rypsiporsas® on monessakin mielessä maailman parasta porsaanlihaa”

Tarkkaan valituilla Rypsiporsas®-tiloilla vastuullisesti kasvatetut porsaat ruokitaan viljan lisäksi rypsillä.
 
-      Yksinkertainen, mutta mullistava suomalainen oivallus pääsee parhaiten oikeuksiinsa lautasella. Rypsiporsas®-liha on maukkaampaa, mureampaa ja sen rasva on parempilaatuista. Lyhyesti sanottuna se on huikean hyvää kotimaista lihaa,” kertoo keittiömestari Tomi Björck.
 
Porsaanliha on palannut ravintoloiden ruokalistoille

-      Yhteistyö Tomi Björckin kanssa on uusi askel HK Rypsiporsas® -lanseerauksessa. Porsaanlihan mielikuva yleisellä tasolla on viime aikoina parantunut huimasti. Oma ansionsa tässä on varmasti HK Rypsiporsas®–lihan markkinoille tulolla, mutta ennen kaikkea mielikuvan parantumiseen on vaikuttanut porsaanlihan paluu ravintoloiden ruokalistoille, kertoo HK Ruokatalon markkinointijohtaja Mikko Järvinen.
 
-      Yhteistyö huippuravintoloitsija Tomi Björckin kanssa sopii hyvin ajan henkeen. Tomi Björck on ollut yhtenä päätekijänä luomassa porsaanlihan uutta tulemista, nostamalla possua pääraaka-aineeksi ravintoloidensa suosikkiannoksiin, jatkaa Järvinen.
 
Lisätietoja antaa:
Mikko Järvinen, HKScanin markkinointijohtaja Suomessa p. 040 837 8795 mikko.jarvinen@hkscan.com

10 01.2014

10 01.2014