21 09.2021

kuva 1

Suomea Bocuse d’Or -kilpailussa edustava Mikko Kaukonen sekä joukkueen assistentti Anni Peräkylä ovat kehitelleet maistuvia take away -annoksia HKScanin asiakkaille. Pika-aituri, Suomen mestari ja olympiaurheilija Annimari Korte sai maisteltavakseen kaksikon luomuksia. Annokset valmistettiin siten, että niissä huomioitiin Korteen tarkka ruokavalio.

Vaikka ruoka on huippu-urheilijalle pääasiassa polttoainetta, myös maku on Korteelle todella tärkeä osa ateriaa. Hän sanookin, että haluaa syödä vain ruokia, jotka maistuvat oikeasti hyviltä.

kuva 2

Tavoitteet molemmilla huipuilla ovat korkealla

Huipulla kilpaileminen vaatii lujaa kurinalaisuutta ja tahdonvoimaa olipa areenana sitten keittiö tai juoksurata. Korte treenaa kovana treenipäivänä lajitekniikkaa ja voimaa viisi tuntia, jonka päälle lisätään vielä lihashuollot, hieronnat ja fysikaaliset hoidot. Työpäivät venyvät hyvinkin pitkiksi. Bocuse d’Or -tiimi puolestaan viettää tulevan kilpailukeittiön kopioksi tehdyllä harjoituskeittiöllä noin 200 tuntia kuukaudessa makua, rakenteita, tekniikoita ja ajoituksia harjoitellen.

Bocuse d’Or -kilpailussa aikaa tehtäviin on 5 tuntia 30 minuuttia, ja kun paikalla on kokkimaailman kerma, on ruokalajien vaikeustasokin sitä luokkaa. Jokainen sekunti ja askel hiotaan viimeisen päälle, ettei yhtään turhaa liikettä tapahtuisi keittiössä kilpailun aikana.

Korteen kilpailusuoritus kestää alle kolmetoista sekuntia, joka tosin juostaan kilpailusta riippuen 1-3 kertaa (alku- ja välierät sekä finaali), mutta valmistautuminen illan starttiin alkaa jo aamulla.

kuva 3

Ravinto on suuressa roolissa molemmilla huipuilla

Peräkylä ja Kaukonen tekevät harjoituskeittiöllä päivästä toiseen kolmen Michelin-tähden ruokaa, mutta kotona maistuu tavallinen kotiruoka. Liharuokia rakastavan Korteen kotona taas on ahkerassa käytössä air fryer, jossa useimmiten kypsyy HK Maakarit® -artesaanimakkarat. Lihaisat HK-leikkeleet hän puolestaan napostelee suoraan pakkauksesta.

Testaa HKScanin asiakkaille laaditut take away -annokset!