02 02.2021

woodly img 20190930 104841557 hdr2

Puupohjaisen pakkausmuovin käyttöönotto on HKScanille askel kohti koko ruokaketjun kattavaa hiilineutraaliutta, jonka yhtiö on asettanut tavoitteekseen Zero Carbon -ilmastosuunnitelmansa mukaisesti. Yhteistyökumppaneina HKScanilla ovat puupohjaisen muovin kehittäjä Woodly Oy sekä pakkauskalvon toimittaja Wipak.

HKScan on matkalla kohti hiilineutraaliutta. Tuotteiden pakkaukset ovat yksi keskeinen osa-alue, johon hiilineutraaliutta tavoiteltaessa pureudutaan.

”HKScan uudistaa pakkauksensa entistä vastuullisemmiksi. Tavoitteemme on, että viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä. Pienennämme samalla pakkausten hiilijalanjälkeä 20 prosenttia ja vähennämme pakkausmuovin määrää 20 prosenttia vuodesta 2019”, sanoo HKScanin Suomen kaupallinen johtaja Markus Gotthardt.
HKScanilla yksinoikeus Woodly®-materiaaliin valikoiduissa tuotekategorioissa

Korvatakseen fossiilisista raaka-aineista valmistettua muovia HKScan tekee yhteistyötä puuselluun perustuvan muovin kehittäneen suomalaisen Woodly Oy:n kanssa. Yhteistyön tuloksena HKScan ottaa ensimmäisenä ja yksinoikeudella lihatuotekategoriassa Suomessa käyttöön puupohjaista Woodly®-muovia valittujen grillimakkaroiden pakkauksissa tulevana kesänä.

”Hiilineutraalin Woodly-komponentin avulla vähennämme valmiin pakkauskalvon hiilidioksidipäästöjä yli 50 prosenttia perinteisiin muovipakkauksiin verrattuna”, kertoo Gotthardt.

Woodly-materiaalin pääraaka-aine – havusellu – on peräisin sertifioiduista, kestävästi hoidetuista havumetsistä. Uusiutuvan raaka-aineen ansiosta materiaalia voidaan käyttää korvaamaan fossiilisista raaka-aineista valmistettuja pakkausmateriaaleja. Woodly-materiaalista tehdyn pakkauskalvon valmistaa ja jalostaa HKScanin käyttöön kotimaiseen Wihuri-konserniin kuuluva Wipak. Woodly-pohjainen pakkausmateriaali lajitellaan muovina.

Hiilineutraalius vaatii kokonaisvaltaisia ratkaisuja

Muovin vähentäminen pakkauksissa ja siirtyminen uusiutuvista raaka-aineista valmistettuihin sekä aiempaa paremmin kierrätettäviin pakkausmateriaaleihin vastaa myös kuluttajien ruokateollisuudelle asettamiin odotuksiin. HKScan on viime vuosina panostanut merkittävästi pakkausten suunnitteluun ja pakkausmateriaalien käytön optimointiin. Olemme esimerkiksi muuttaneet jauhelihapakkauksen pussipakkaukseksi, jonka ansiosta olemme pystyneet vähentämään muovin määrää 71 % perinteiseen rasiapakkaukseen verrattuna.

”Samalla kun kehitämme pakkauksia entistä ympäristöystävällisemmiksi, on muistettava, että pakkausten tärkein tehtävä on kuitenkin suojata elintarvikkeita ja vähentää ruokahävikkiä. Woodly -materiaali täyttää nämä vaatimukset”, tähdentää Markus Gotthardt.