26 10.2020

bocuse ylakuva 26 10

Kuvat: Bocuse d'Or Academy Finland ry, Santeri Stenvall

Euroopan Bocuse d’Or -karsinnat käytiin 15. - 16.10. Tallinnassa. Karsintoihin osallistui 16 maata, joista 10 parasta pääsee kilpailemaan kesällä 2021 Ranskan Lyonissa pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin. Norjan joukkue nappasi erävoiton, Mikko Kaukosen luotsaama Suomi-tiimi sijoittui hienosti sijalle viisi - mukana siis ollaan! Lisäksi Suomen joukkueeseen kuulunut Anni Peräkylä voitti kilpailussa parhaan assistentin palkinnon. Hän oli yksi harvoista kilpailuun osallistuneista naisista. Lämpimät onnittelumme koko joukkueelle.

Ensimmäistä kertaa kilpailijat saavat tuomaristolta työnsä tueksi enemmän kuin pelkän pisteytyksen. Kommentit auttavat kehittymisessä sekä tarvittavien korjausliikkeiden tekemisessä. Suomen joukkue on aloittanut myös oman analysointinsa kirkkaimman pokaalin nappaamiseksi.

 - Maailmanmestaruustasolla kilpaileminen on todella rankkaa. Menestys mittaroidaan monella tasolla, ja osa mittareista sallii laajankin skaalan muun muassa tyylikysymyksissä, kuten annosten ulkonäkö, kertoo Sami Rekola HKScanin tuotekehityksestä.

 - Keittiötyöskentelyssä saatiin parhaat pisteet, vaikka pieni kömmähdys sitä verottikin. Makupisteissä ei ollut mitään ongelmia. Kesällä haetaan pokaali kotiin, se kuuluu Suomelle, Rekola vinkkaa.

Lue lisää >>

Sami Rekola toimi edesmenneen Matti Jämsénin tilalla kilpailun Suomen tuomarina. Suomalainen huippukokki Matti Jämsén (41) menehtyi yllättäen juuri ennen kisoja sairauteen.

Jämsén oli Suomen Bocuse d’Or -organisaation presidentti ja Suomen joukkueen johtaja. Hän kuului myös kilpailun kansainväliseen tuomaristoon.

bocuse ylakuva 26 10

Mikä Bocuse d’Or

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa. Vuonna 2020 Euroopan-karsinnat pidetään Tallinnassa toukokuun aikana.

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan tyypillisesti 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa. Maamme parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä ja kerran kuudensia.

Bocuse d’Or -edustaja valitaan edustuskaudelle karsintakilpailussa, ja hänen lisäkseen kilpailujoukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti sekä viestinnästä ja kansainvälisistä suhteista vastaava promotion manager.

Bocuse d’Or -kilpailun vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö. Lue lisää http://www.elo-saatio.fi/bocusedor/.