06 11.2019

48963105371 dfccb319c1 o

Assistentti Anni Peräkylä, Mikko Kaukonen ja valmentaja Heikki Liekola.

Suomen Bocuse D’Or -edustaja kaudelle 2020-2021 valittiin lauantaina 26.10. Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä Viini & Ruoka -tapahtumassa. Edustajaksi maailman vaativimpaan kokkikilpailuun valittiin Mikko Kaukonen, Food Camp Finlandista. HKScan on mukana kehittämässä suomalaista ruokakulttuuria ja ravintola-alan arvostusta. Tästä esimerkkinä Suomen Bocuse D’Or -kilpailujoukkue, jonka virallisena raaka-ainetoimittajana ja yhteistyökumppanina HKScan on toiminut jo vuosien ajan.

Kilpailutehtävänä oli valmistaa 5 tunnissa 40 minuutissa 14 kala-annosta lautasille ja 12 liha-annosta vadille sekä kaksi liha-annosta lautasille. Pakolliset raaka-aineet liha-annoksessa olivat HK Viljaporsaan luullinen porsaan kylki ja HK Viljaporsaan sorkka.

Kuva ELO saatio Santeri Stenvall 2

- Porsaan kyljen ja sorkkien käyttäminen maailmanluokan kisa-annoksissa on oiva esimerkki siitä, miten edullisistakin ruhon osista saa kehitettyä erittäin maukkaita ja näyttäviä ruokia. Esimerkiksi porsaan sorkat ovat hienoja gastronomisia raaka-aineita, joita enää valitettavan harva osaa käyttää, kertoo kilpailun johtaja Sami Rekola.

47998453988 ecfcfa3fae o

Kilpailun voitti Mikko Kaukonen, toiseksi kilpailussa tuli Kalle Tanner, kolmanneksi Erik Mansikka ja neljänneksi Tomi Tuominen.

Mikä Bocuse d’Or

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa. Vuonna 2020 Euroopan-karsinnat pidetään Tallinnassa toukokuun aikana.

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan tyypillisesti 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa. Maamme parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä ja kerran kuudensia.

Bocuse d’Or -edustaja valitaan edustuskaudelle karsintakilpailussa, ja hänen lisäkseen kilpailujoukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti sekä viestinnästä ja kansainvälisistä suhteista vastaava promotion manager.